3 PANDUAN MERANCANG PERBELANJAAN UNTUK TEMPOH SETENGAH TAHUN

ANGGARKAN JUMLAH PENDAPATAN ANDA. Anggaran yang dimaksudkan adalah gaji yang dibawa pulang selepas menolak cukai, KWSP dan PERKESO, tambahan wang yang diperolehi seperti sewa bilik di rumah anda, faedah yang dibayar ke atas simpanan, deviden daripada pelaburan, komisen daripada kerja lebih masa atau apa sahaja sumber yang boleh ditambah kepada pendapatan yang boleh dibelanjakan.

AGIHKAN PERBELANJAAN. Untuk membuat perancangan kewangan yang baik adalah perlu mengagihkan perbelanjaan mengikut perbelanjaan harian, bayaran tetap sekali gus dan bayaran sekali sekala secara sekali gus.

Perbelanjaan harian ini perlu meliputi barangan makanan, minuman, barangan yang dapur dan petrol.

Manakala bayaran tetap sekali gus adalah seperti bayaran bulanan (seperti premium insurans nyawa, bil elektrik dan air, ansuran pinjaman kereta), simpanan bulanan untuk tabung kecemasan dan pendidikan, dan bayaran tetap tahunan seperti cukai jalan dan premium insurans kereta.

Seterusnya, bayaran sekali sekala secara sekali gus seperti membaiki kenderaan rosak, peralatan rumah rosak atau percutian keluarga. Perbelanjaan seperti ini berlaku sekali sekala dan corak penggunaannya agak berbeza daripada tahun sebelumnya.

SENTIASA SEMAK BELANJAWAN SETIAP BULAN. Menyemak belanjawan setiap bulan adalah amat penting kerana sebahagian daripada anggaran itu boleh berubah mengikut keadaan. Contohnya jika seseorang hilang pekerjaan maka perlu merancang perbelanjaan baru atau mengubahsuai perbelanjaan sedia ada. Tetapi jika masih bekerja, seseorang itu hanya perlu mengemas kini perbelanjaannya. Oleh iitu, semak dan kemaskini perbelanjaan anda dari semasa ke semasa seperti 3 bulan sekali.

Dengan merancang perbelanjaan ini sudah pasti anda akan tahu ke mana wang gaji dibelanjakan. Selain itu, anda boleh mengurangi pembelian yang tidak perlu dan menambah simpanan untuk masa mendatang.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *